Overzicht
Actueel
08 August 2018
Nationale ombudsman richt aandacht op privacy

De nationale ombudsman, de onafhankelijke functionaris die klachten van burgers over onbehoorlijk overheidsoptreden behandelt, heeft het vizier op privacy en naleving van de Europese privacywetgeving gericht. De ombudsman doet namelijk onderzoek naar de uitwisseling van persoonsgegevens door de overheid.

Uitwisseling van persoonsgegevens door overheden is voor ambtenaren een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse werkzaamheden. Het delen van die informatie vindt plaats wanneer burgers zich melden voor een nieuw paspoort, een parkeerkaart of een reisvisum, maar ook als er iemand hulp of zorg nodig heeft. Denk daarbij aan wijkteams, jeugdzorg of ondersteuning bij schulden.

Onderzoek ombudsman: publieke sector

De ombudsman brengt in kaart wat burgers vinden van de manier waarop overheidsinstanties met hun persoonsgegevens omgaan. “Bijvoorbeeld of mensen het goed vinden dat hun persoonsgegevens worden gedeeld omdat zij (financiële) hulp of een voorziening nodig hebben. Of juist om te voorkomen dat zij in de problemen komen. En wat burgers belangrijk vinden als overheidsinstanties onderling hun persoonsgegevens uitwisselen.”

Er wordt daarom een oproep gedaan aan burgers om hun ervaringen te delen. “Heeft u ook wel eens meegemaakt dat de overheid uw persoonlijke gegevens deelde met andere overheidsinstanties? Wat vond u daarvan? Vindt u dat de overheid duidelijk is over de informatie die zij over u deelt met anderen? Kent u een overheidsinstantie die op een goede manier omging met uw persoonlijke gegevens?” Wil je zelf ervaringen met de ombudsman delen? Dat kan tot 15 september via ketenoverleg@nationaleombudsman.nl.

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt de private sector

Eerder deze zomer is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ook een onderzoek gestart naar naleving van privacyregels, maar dan expliciet in de private sector. Het gaat om een verkennend onderzoek om te bepalen hoe grote organisaties omgaan met de Europese privacywetgeving. Dat doet de AP onder meer met een steekproef van dertig grote organisaties in tien private sectoren met het doel te onderzoeken of zij een register van verwerkingsactiviteiten bijhouden en of dat register de correcte informatie bevat.

De tien sectoren, verspreid over heel Nederland, zijn industrie en metaal, waterleidingbedrijf, bouw, handel, horeca, reisorganisatie, communicatie, financiële dienstverlening, zakelijke dienstverlening en zorg. De organisaties zitten verspreid over heel Nederland. Wil je meer weten over het verwerkingsregister, lees dan de eerdere blog in onze AVG-reeks.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.
Neem contact op
Is jouw organisatie klaar voor de AVG?

Awareways heeft een breed programma met e-learnings gefocust op de gebruikers; de medewerkers die uiteindelijk de keuze maken wat ze wel of niet met privacygevoelige informatie doen. Binnen dat aanbod van online trainingen is er specifiek voor de nieuwe privacywetgeving ook een AVG-module, volledig op maat in te richten, om ervoor te zorgen dat het kennisniveau van alle medewerkers op het juiste niveau ligt om aan de regels en verantwoordelijkheden te voldoen.

Daarnaast heeft Awareways de Mobile Escape Room gelanceerd: de eerste escape room in Nederland waar je de beginselen van security en privacy in een real life spel ervaart. Dé manier om de AVG op een educatieve en inspirerende wijze op te pakken. De mobiele oplossing is bovendien ideaal voor trainingen op kantoor. Kijk voor meer informatie op awareways.com/escaperoom of neem contact op met Arthur Timmerman via arthur@awareways.com.

Kijk ook eens naar

Praktijkvoorbeelden
Een overzicht van onze praktijkvoorbeelden.
Security Awareness Engine
De spil in jouw security awareness programma.
Nulmeting
Awareness in cijfers het kan echt.