Overzicht
Actueel
28 January 2019
Europese Dag van de Privacy: Nederlander bezorgd over persoonsgegevens

Vandaag is het Europese Dag van de Privacy. Een onderwerp dat ook bij Awareways regelmatig aan bod komt. Niet voor niets: de Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde vandaag de resultaten van een onderzoek, waaruit blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlanders zich grote zorgen maakt om het thema. Maar liefst 94 procent van de ondervraagden maakt zich druk over de bescherming van persoonsgegevens.

Leestijd: 2-3 minuten

Dag van de Privacy

De Europese Dag van de Privacy is in 2007 in het leven geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie en keert jaarlijkst terug op 28 januari, de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend.

De Europese Privacywetgeving (AVG) heeft als doel om persoonsgegevens van burgers beter te beschermen. De Dag van de Privacy richt zich vooral op het informatie over de rechten die we hebben binnen de AVG en eerder vanuit de nationale voorlopers van die wet. Ook worden bedrijven en organisaties op deze dag aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren. In de VS staat dezelfde dag bekend als Data Privacy Day.

We schreven eerder over de extra rechten voor consumenten, en over de onderneming van Bits of Freedom om dataverzoeken bij bedrijven laagdrempeliger te maken. Ook uit het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat Nederlanders veelal niet weten hoe ze dat moeten doen, het gedoe vinden of simpelweg niet als belangrijk genoeg bestempelen.

Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

Privacy en de bescherming ervan is in Nederland een breed gedragen zorg. Maar liefst 94 procent van de Nederlanders maakt zich druk over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Die zorgen zijn er vooral over misbruik van (een kopie van) het identiteitsbewijs en organisaties die online zoekgedrag volgen of consumenten volgen via het wifi-signaal van de mobiele telefoon.

Webwinkels springen eruit als het type organisaties waarbij mensen zich het meeste zorgen maken over de verwerking van hun persoonsgegevens. De zorgen zijn vooral ingegeven door angst dat gegevens in verkeerde handen vallen.

Voorzitter Aleid Wolfsen van de AP: “Terecht dat mensen zich bewust worden van het belang van de bescherming van hun privacy. In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens. Gegevens die vaak zeer gevoelige informatie prijsgeven; bijvoorbeeld over je gezondheid, je financiën, je geloof of je koopgedrag. Je privacyrechten helpen je om zeggenschap te houden over je persoonsgegevens. Gebruik ze!”

De volledige resultaten van de enquête kun je vinden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (PDF).

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman
Neem contact op
Awareways en Privacy

Awareways heeft een breed aanbod van online trainingen voor medewerkers van grote en kleine bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze AVG leermodule legt de focus volledig op de gebruiker: jouw collega die uiteindelijk de finale keuze maakt in de verwerking van privacygevoelige informatie. Om herkenbare situaties te creëren is de AVG leermodule van Awareways op detailniveau aan te passen naar jouw dagelijkse situatie. Kijk voor meer informatie op awareways.com/privacy.

Kijk ook eens naar

Praktijkvoorbeelden
Een overzicht van onze praktijkvoorbeelden.
Security Awareness Engine
De spil in jouw security awareness programma.
Nulmeting
Awareness in cijfers het kan echt.