Overzicht
Actueel
18 June 2019
Cyberzorgen en -oplossingen

Nederlanders maken zich meer zorgen om digitale veiligheid en hebben weinig vertrouwen in naleving van de Europese privacywetgeving, de AVG. Dat blijkt uit de Unisys Security Index 2019, een jaarlijkse barometer voor veiligheidszorgen. Gelukkig denkt Awareways met Security Awareness Solutions liever in oplossingen.

Leestijd: 2-3 minuten

Toegenomen bezorgheid

De zorgen van Nederlanders over hun persoonlijke veiligheid zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Nederlandse consumenten zijn meer bezorgd over ongeautoriseerde toegang tot of misbruik van hun persoonlijke informatie, zo blijkt uit de Unisys Security Index. Meer dan de helft (54 procent) vindt bovendien dat Nederlandse bedrijven onvoldoende maatregelen hebben genomen om hun gevoelige gegevens te beschermen, zelfs nadat de AVG vorig jaar van kracht werd. Ook bezorgdheid over diefstal en misbruik van persoonsgegevens stijgt.

Digitale en persoonlijke veiligheid

Internetveiligheid blijft de grootste zorg van Nederlanders. “Cybercriminelen en virussen worden slimmer en gebruiken steeds geraffineerdere methodes om in te breken op computers en netwerken,” zegt Jeroen Zonnenberg, Principal Consultant Security bij Unisys. “Nederlandse media rapporteren steeds vaker hacks en datalekken en dat weerspiegelt zich in het zorgniveau. We gebruiken bovendien meer verbonden, slimme apparaten, zoals smartphones, beveiligingscamera’s en slimme thermostaten, die allemaal een potentieel beveiligingsrisico vormen. Het ligt voor de hand dat onze zorgen over de veiligheid van al deze nieuwe technologieën toenemen."

"Ook de zorgen die mensen hebben over de veiligheid van hun persoonlijke gegevens die ze op onze mobiele apparaten meedragen, onderstreept de noodzaak voor overheden en bedrijven om samen te werken aan innovatieve manieren om mobiele communicatie in openbare ruimtes te beschermen.”

Grote(re) rol voor bedrijven en overheden

“Hoewel Nederlanders zich meer zorgen maken over hun persoonlijke veiligheid online, blijkt tegelijkertijd dat zo’n gevoel van onbehagen onvoldoende is voor consumenten om ook bewust hun privacy online te managen,” stelt prof. dr. Ed Peelen, programmadirecteur van UvA masterclass Privacy The Next Step. “Hierdoor komt er een verantwoordelijkheid bij organisaties en overheden te liggen om de online veiligheid van burgers in Nederland te vergroten.” Experts zien vooral een grotere rol voor bedrijven en overheden weggelegd.

Ook de bekende beveiligings- en privacyexpert Brenno de Winter ziet een grotere rol voor bedrijven en overheidsinstanties weggelegd: “Berichtgeving over datalekken, overheidscampagnes voor digitale risico’s en de aandacht voor de AVG hebben Nederlanders iets bewuster gemaakt van online gevaren. Toch blijft het voor velen een ‘ver van m’n bed show’ tot het moment dat ze daadwerkelijk slachtoffer worden. Tegelijkertijd zien we veel wantrouwen ten aanzien van de beveiliging van persoonsgegevens door bedrijven. Het is duidelijk dat organisaties aan zet zijn om dat vertrouwen te verdienen.”

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.
Neem contact op
Security Awareness Solutions

Bij Awareways denken we liever in oplossingen dan in zorgen. Aan de menskant van informatieveiligheid zijn namelijk veel doeltreffende maatregelen te nemen om risico’s te verkleinen en cyberzorgen weg te nemen. Investeren in het verhogen van het informatiebewustzijn van organisaties en hun medewerkers maakt dat informatieveiligheid een breed draagvlak krijgt en de zorgen van consumenten weggenomen kunnen worden.

Onze experts ontwikkelen daarom krachtige concepten als kapstok voor jouw volledige security awareness campagne. Voor alles van een eenmalige guerrilla-actie tot uitgebreide communicatieconcepten kun je bij Awareways terecht. Kijk voor meer informatie op awareways.com/aanpak en lees er over onze nulmeting om de huidige situatiein kaart te brengen, de e-learnings om dat kennisniveau te verhogen, en over onze Security Awareness Engine – voor wie op zoek is een interactieve, en uitdagende tool die verder gaat. Technische maatregelen, nieuwe inzichten, nieuwe processen, nieuwe wet- en regelgevingen; de Awareness Engine is flexibel en actueel aan te passen en uit te breiden.

Daarnaast besteden we met de online AVG-training specifiek aandacht aan de beginselen én de praktische implicaties van de Europese privacywetgeving. De AVG is inmiddels ruim een jaar van kracht en de benodigde procesaanpassingen zijn ongetwijfeld doorgevoerd. Maar zijn jouw medewerkers volledig op de hoogte van hun rol? Belangrijker, snappen ze dat zij de voornaamste schakel zijn bij het beschermen van persoonsgegevens en het voorkomen van een datalek? Je leest er meer over op awareways.com/privacy.

Kijk ook eens naar

Praktijkvoorbeelden
Een overzicht van onze praktijkvoorbeelden.
Security Awareness Engine
De spil in jouw security awareness programma.
Nulmeting
Awareness in cijfers het kan echt.