Overzicht
Actueel
04 July 2019
Kwart zorgverleners maakt zich zorgen om privacy | 'Zet in op bewustzijn'

Voor ruim een kwart (28 procent) van de zorgverleners is de privacy van cliënten reden tot zorg. Dat is niet onterecht, want bij maar liefst 26 procent van de zorgverleners komt de privacy van cliënten weleens in het geding, zo blijkt uit onderzoek van Ictivity. Commercieel directeur Wilbert van Beek pleit daarom voor inzet op bewustzijn bij zorgmedewerkers.

Leestijd: 2 minuten

Onderzoek in de zorg

Voor ruim een kwart (28 procent) van de zorgverleners is de privacy van cliënten reden tot zorg. Logisch, want bij 26 procent van de zorgverleners komt de privacy van cliënten weleens in het geding. Ook bleek uit het onderzoek van Ictivity onder ruim 500 medewerkers werkzaam binnen Nederlandse zorginstellingen dat slechts de helft (48 procent) van de zorginstellingen meegaat met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT. En dat driekwart zich zorgen maakt dat de ontwikkeling van ICT sneller gaat dan de kennis van de medewerkers reikt. Cijfers die duidelijk maken dat er voor campagnes gericht op awareness in de zorg een grote rol ligt. 

Uit het onderzoek blijkt tegelijkertijd dat het merendeel van de zorgverleners toch positief oordeelt over de eigen privacy-toolset. Zo zegt 62 procent regelmatig door zijn zorginstelling op de hoogte gebracht te worden over privacykwesties. Dat leidt ertoe dat 67 procent het gevoel heeft voldoende getraind te zijn en de middelen en instructies te bezitten om de privacy van cliënten te waarborgen.

Daarnaast vindt drie op de vijf zorgmedewerkers het systeem waarin zij zorgdossiers bijwerken veilig. Dat ondanks dit positieve oordeel de privacy van cliënten toch weleens in het geding komt, toont eveneens aan dat in de bewustwording van de zorgmedewerkers nog veel winst te behalen valt. 

Zet in op bewustzijn

Wilbert van Beek, commercieel directeur bij Ictivity: “In de zorgsector worden veel gevoelige en persoonlijke gegevens verwerkt. Het is voor zowel de patiënt als de zorgverlener dan ook van groot belang dat dit zo eenvoudig en veilig mogelijk gebeurt. Het aanwenden van een goede ICT-infrastructuur met intuïtieve tools draagt hieraan bij, maar minstens zoveel aandacht moet uitgaan naar het bewustzijn van de zorgmedewerker."

"Zet bijvoorbeeld in op een IT-adoptie programma en geef regelmatig trainingen en updates over de nieuwste privacywet- en regelgeving. Security en veiligheid kunnen technisch gezien nog zo goed geregeld zijn, maar als het bij de medewerkers schort aan bewustzijn is het een verloren zaak.”

Informatieveiligheid begint bij informatiebewustzijn: beseffen wat de risico’s zijn. Welke gegevens verwerken we dagelijks, hoe kwetsbaar en waardevol is die informatie en vooral: hoe kunnen we daar voorzichtiger mee omgaan? Als je ‘s ochtends je huis verlaat, zet je de lichten uit, de verwarming laag en zorg je dat ramen en deuren op slot zijn. Gewoontes die we ook in de omgang met ICT, computers en informatie net zo normaal moeten gaan vinden.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.
Neem contact op
Security Awareness Solutions

Bij Awareways denken we liever in oplossingen dan in zorgen. Aan de menskant van informatieveiligheid zijn namelijk veel doeltreffende maatregelen te nemen om risico’s te verkleinen en cyberzorgen weg te nemen. Investeren in het verhogen van het informatiebewustzijn van organisaties en hun medewerkers maakt dat informatieveiligheid een breed draagvlak krijgt en de zorgen over privacy en de bescherming van (persoons)gegevens weggenomen kunnen worden.

Onze experts ontwikkelen daarom krachtige concepten als kapstok voor jouw volledige security awareness campagne. Voor alles van een eenmalige guerrilla-actie tot uitgebreide communicatieconcepten kun je bij Awareways terecht. Kijk voor meer informatie op awareways.com/aanpak en lees er over onze nulmeting om de huidige situatiein kaart te brengen, de e-learnings om dat kennisniveau te verhogen, en over onze Security Awareness Engine – voor wie op zoek is een interactieve, en uitdagende tool die verder gaat. Technische maatregelen, nieuwe inzichten, nieuwe processen, nieuwe wet- en regelgevingen; de Awareness Engine is flexibel en actueel aan te passen en uit te breiden.

Kijk ook eens naar

Praktijkvoorbeelden
Een overzicht van onze praktijkvoorbeelden.
Security Awareness Engine
De spil in jouw security awareness programma.
Nulmeting
Awareness in cijfers het kan echt.