Overzicht
Actueel
12 October 2018

Week van de veiligheid: 5 tips tegen de risico’s van cybercrime

Nu de dagen weer korter worden, neemt de kans op overvallen en inbraken toe. Criminelen opereren nou eenmaal graag in het donker. Week 41 (maandag 8 tot en met zondag 14 oktober 2018) staat daarom jaarlijks in het teken van veiligheid, waarbij cybercrime uiteraard ook aandacht krijgt.

Cybercrime

De Week van de Veiligheid is onderdeel van de Europese maand van de cyberveiligheid, en dus zijn cybersecurity en informatieveiligheid er een belangrijk onderdeel van. We geven je daarom een vijftal tips om je beter te wapenen tegen cybercrime – thuis, op kantoor en onderweg.

1. Pas om met openbare wifi

Bordjes met ‘Gratis Wi-Fi’ zijn populair, zeker op het vliegveld, bij je favoriete koffietent of onderweg in de trein. Handig toch? Helaas zijn die verbindingen vaak onveilig. Hackers kunnen namelijk vrij eenvoudig afkijken bij andere verbindingen binnen hetzelfde onbeveiligde netwerk.

Gebruik daarom altijd de internetverbinding (3G of 4G) van je telefoon als je elders aan het werk bent, even een, of werk met een VPN-verbinding om je dataverkeer af te schermen. Beperk informatieveiligheid niet tot kantoor en thuis, maar wees ook elders bewust van de risico’s en kies voor een veilige verbinding.

2. Wees je bewust van de risico’s van phishing

Zo’n 80 tot zelfs 90 procent van alle cyberaanvallen op consumenten en bedrijven begint met phishing. Fraudeurs doen zich voor als een vertrouwde autoriteit, zoals een bank of verzekeraar, of doen alsof ze een bekende klant of relatie uit je netwerk zijn. Via een valse e-mail proberen ze je wachtwoord, creditcardgegevens of andere vertrouwelijke informatie op te vragen, want hackers weten dat de beste manier om informatie te verkrijgen is er simpelweg naar te vragen.

Spamfilters onderscheppen veel onbetrouwbare e-mail en een goede virusscanner voorkomt eveneens dat schadelijke berichten de inbox bereiken, maar het is belangrijk om desalniettemin altijd waakzaam te blijven bij het openen van bijlagen, het klikken op links of het invoeren van inloggegevens. Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Vertrouw daarom op je intuïtie en check de bekende kenmerken van een phishing-poging, zoals: een vreemd e-mailadres; een overdreven positieve boodschap; een vorm van druk of zelfs bedreigingen; taalfouten of een vreemde, onpersoonlijke introductie. Lees ook onze 5 tips in de strijd tegen phishing.

Phishing beperkt zich niet alleen tot e-mailverkeer, dus zorg dat je tijdens al je online activiteiten alert bent. Kwaadaardige links zijn net zo goed te vinden op websites en worden steeds vaker ook via sociale media verspreid. Ze zijn vooral effectief op Facebook, LinkedIn en zelfs via WhatsApp, omdat de kans groter is dat we gelokt worden als de boodschap van iemand uit ons persoonlijke of professionele netwerk komt. Niet voor niets zien we ook een toename via LinkedIn.

3. Houd mobiele apparatuur altijd bij je

Onze favoriete ‘gadgets’ zoals een laptop, tablet of smartphone zijn zowel privé als zakelijk misschien wel de meest gebruikte toegang tot internet, sociale media en een wereld aan digitale informatie. Je vertrouwt erop voor al je werkzaamheden, op kantoor en onderweg, en bent privé stiekem erg vaak met je mobieltje bezig. Dat maakt die apparaten een behoorlijk waardevolle bron vol vertrouwelijke informatie – ook voor een buitenstaander.

Wie toegang krijgt tot je mobiele apparaten, kan ook bij al je gegevens. Het is daarom cruciaal om laptops, tablets en telefoons altijd bij je te houden en niet in de auto, in een koffietentje of onbeheerd op een tafeltje in de trein achter te laten.

4. Pas op in de openbare ruimte

We zijn voor onze dagelijkse werkzaamheden veel onderweg, op flexlocaties en in openbare ruimtes, en ook in onze vrije tijd zijn we veel en graag online te vinden, altijd en overal. Die flexibiliteit is erg prettig, maar kent wel een aantal informatieveiligheidsrisico’s. Wees je daarom altijd bewust van je omgeving en wie er in de buurt is en stem je werkzaamheden en (telefoon)gesprekken daar op af.

Behandel openbare werkplekken altijd als openbare ruimte, want het is nooit de locatie om vertrouwelijke zaken met elkaar te bespreken. Gevoelige gegevens op de juiste manier beschermen betekent ook dat je bewust bent van welke informatie je waar en met wie kunt delen – óók tijdens dat gesprek bij de koffieautomaat of het kopieerapparaat. Hetzelfde geldt voor persoonlijke gesprekken, want iemand die in de trein, op het terras of in het park met je meeluistert, komt al snel dingen te weten die je beter voor jezelf kunt houden.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.
Neem contact op
5. Vergrendel altijd het beeldscherm van je computer of laptop

Deze laatste tip is wellicht niet zo van toepassing voor thuis, maar in kantoorsituaties vinden we hem altijd terug in de bekende ‘golden rules’ of cybersecurityregels. Een ontgrendelde computer is namelijk als een open deur: je kunt zo naar binnen. Of je nou snel een kopje koffie haalt of een hele middag gaat vergaderen, vergrendel altijd je computer. Iemand die kwaad wil, heeft meteen toegang tot je bestanden en kan binnen seconden vervelende software installeren of iets uit jouw naam versturen.

Maak het daarom een gewoonte om al je apparaten – ook je mobiele devices – te vergrendelen en aarzel niet om collega’s aan te spreken als zij hun hardware niet veilig achterlaten. Gebruik dan natuurlijk wel een sterk wachtwoord…

Kijk ook eens naar

Praktijkvoorbeelden
Een overzicht van onze praktijkvoorbeelden.
Security Awareness Engine
De spil in jouw security awareness programma.
Nulmeting
Awareness in cijfers het kan echt.