Overzicht
Actueel
15 June 2018

Keurmerk cybersecurity in 2019

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) werkt aan de ontwikkeling van een keurmerk Cybersecurity. Het cyberkeurmerk moet meer zicht bieden in vakkundigheid en betrouwbaarheid van dienstverleners die cyberweerbaarheid van het bedrijfsleven helpen vergroten. Ook is er voorzien in een nieuw risicomodel om gemakkelijker risico’s van cybercrime te kunnen inschatten en gerichte adviezen te geven.

Risicomodel cybercrime

Het risicomodel moet ondernemers en leveranciers helpen om hun risico op een cyberincident beter in te schatten en geeft direct ook advies op maat. Martine Hoofwijk, adviseur bij het CCV en projectleider van het project: “Het doel is een onafhankelijk en objectief model te ontwikkelen dat breed gedragen en gebruikt gaat worden. Het model geeft ondernemers, leveranciers en verzekeraars zicht op de risico’s met betrekking tot informatiebeveiliging.

Tevens geeft het model bij elke risicoklasse het gewenste niveau van te nemen beveiligingsmaatregelen. Hierdoor weten ondernemers dat het advies past bij hun situatie. De beoogde beveiligingsmaatregelen zullen gericht zijn op organisatie, techniek én de mens.”

Cyberkeurmerk

Gijzeling van bestanden door middel van ransomware, diefstal of verlies van gegevens, uitval van belangrijke systemen; organisaties worden dagelijks getroffen door cyberaanvallen, van multinationals tot de kleinste ondernemingen.

Cyberaanvallen zijn een groot risico en de gevolgen veelal lastig te overzien voor ondernemers. Er wordt regelmatig een expert ingeschakeld om cybercriminaliteit te voorkomen, maar hoe kan je erop vertrouwen dat hij de oplossing biedt die bij jou past?

Hoofwijk: “Een keurmerk kan hierbij helpen. In combinatie met het risicomodel weet je namelijk zeker dat de beveiliging past bij jouw risico en dat je te maken hebt met goede producten, goede dienstverlening en een betrouwbaar bedrijf.”

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.
Neem contact op
Beschikbaar in 2019

Om de plannen te realiseren, hebben de partijen een College van Belanghebbenden Cybersecurity opgericht. De eerste vergadering heeft in mei 2018 plaatsgevonden. “We moeten eerst goed met elkaar bespreken hoe we het model en de certificatieregeling vorm moeten geven en hoe we aansluiten bij de vele initiatieven die er al lopen. Het streven is dat we in 2019 de eerste versie van het risicomodel en de certificeringsregeling kunnen testen”, aldus Hoofwijk.

Kijk ook eens naar

Praktijkvoorbeelden
Een overzicht van onze praktijkvoorbeelden.
Security Awareness Engine
De spil in jouw security awareness programma.
Nulmeting
Awareness in cijfers het kan echt.