Overzicht
Actueel
10 October 2017

Helft Nederlandse bedrijven krijgt te maken met ICT-incidenten

De helft van de bedrijven in Nederland heeft wel eens met ICT-incidenten te maken. In de meeste gevallen komt dat met de nodige kosten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er zijn daarbij uitschieters naar boven en beneden. In de gezondheids- en welzijnszorg komt het met 57 procent bijvoorbeeld heel wat meer voor dan in de horeca, met 33 procent. Het gaat dan vaak om storingen in hard- en software en al dan niet opzettelijke onthulling van gegevens door het eigen personeel. Bij ruim twintig procent van Nederlandse bedrijven met tenminste tien werknemers ging het in 2016 om de gevolgen van cyberaanvallen.

Financiële gevolgen datalek

In het Financieel Dagblad verscheen in september een internationaal onderzoek van beveiligingsbedrijf Gemalto, waarin naar voren komt dat tweederde van de bedrijven die in 2017 slachtoffer zijn geworden van een datalek te maken kregen met forse koersdalingen. Bij 65 onderzochte bedrijven verdampte in totaal ruim 50 miljard dollar aan beurswaarde. Nederland scoorde relatief goed, met slechts 2 datalekken waarbij 450.000 gegevens zijn buitgemaakt.

Grotere bedrijven hebben vaker last van ICT-incidenten dan kleinere bedrijven. Zo had driekwart van de bedrijven met 500 werkzame personen of meer in 2016 te kampen met een of meer ICT-incidenten in 2016, zo becijferde het CBS. Van de bedrijven met 10 tot 20 personen gold dit voor 43 procent.

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.
Neem contact op
ICT-enquête

Om de aard van die incidenten en het algemene beleid ten opzichte van cybersecurity in kaart te brengen, heeft het CBS de ICT-enquête bedrijven 2017 uitgevoerd, waarin onder meer de volgende vragen aan bod komen:

  • Heeft een bedrijf ICT-veiligheidsspecialisten in dienst?
  • Wordt het ICT-beveiligingswerk voornamelijk door eigen personeel gedaan of uitbesteed?
  • Welke ICT-veiligheidsincidenten hebben zich voorgedaan?
  • Gingen er kosten gepaard met deze ICT-veiligheidsincidenten?
  • In welke mate worden ICT-veiligheidsincidenten gemeld bij de politie of andere instanties?

 

In de tweede versie van de Cybersecuritymonitor die begin 2018 zal verschijnen zal uitgebreid gepubliceerd worden over de uitkomsten van dit onderzoek.

Kijk ook eens naar

Praktijkvoorbeelden
Een overzicht van onze praktijkvoorbeelden.
Security Awareness Engine
De spil in jouw security awareness programma.
Nulmeting
Awareness in cijfers het kan echt.