Overzicht
Actueel
25 September 2017

Cybersecurity in de Troonrede

,,Om toenemende risico's en dreigingen in de digitale wereld beter het hoofd te kunnen bieden, komt er extra geld om op te treden tegen cyberspionage, cybersabotage en cybercriminaliteit.” Dat zei Koning Willem-Alexander dinsdag 19 september in de Troonrede. Wat betekent dat concreet?

Nu de Miljoenennota is gepubliceerd, weten we dat de regering 26 miljoen euro extra uit zal trekken voor cybersecurity. Dat is bovenop de 13 miljoen die vorig jaar werd toegekend. Concreet wordt deze toewijzing beschikbaar gesteld voor het aanpakken van cyberspionage, -sabotage en cybercrime.

Digital Trust Centre (DTC)

Van het totaalbedrag in 2018 wordt 2,5 miljoen besteed aan een nieuw initiatief om cyberdreigingen tegen te gaan: het Digital Trust Centre (DTC). Het DTC is een plan van het ministerie van Economische Zaken om mkb-bedrijven te ondersteunen in hun organisatie van cybersecurity.

Nederland ICT, de branchevereniging van de informatie- en communicatietechnologiesector, is zeer te spreken over deze extra middelen. ,,Alleen door te blijven investeren in maatregelen die cybersecurity, ook van het brede bedrijfsleven, bevorderen zorgen we dat het verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven ook in de toekomst is geborgdaldus directeur Lotte de Bruijn. ,,Uiteindelijk verdient deze investering zich snel weer terug, want de kosten van cybercrime lopen jaarlijks in de miljarden. Met een beter beveiligd MKB-bedrijfsleven zullen deze kosten aanzienlijk dalen.”

Nederland ICT vroeg de regering in juni 2016 al om extra aandacht voor de weerbaarheid van het midden- en kleinbedrijf. De belangenbehartiger van de digitale economie hoopt dat het aangekondigde DTC ‘ook van een nieuw kabinet de tijd en het budget krijgt om uit te groeien tot een organisatie die goede initiatieven op het gebied van cybersecurity aanjaagt en tevens op een toegankelijke wijze actuele, betrouwbare dreigingsinformatie met partners en bedrijven deelt én hen voorziet van concrete handelingsperspectieven.’

Wil je meer weten over onze visie of aanpak, of benieuwd naar andere informatie? Neem dan contact op met Arthur Timmerman.
Neem contact op
Awareways en het MKB

Ook bij Awareways zien we dat veel grote bedrijven hun cybersecurity technisch goed geregeld hebben maar dat er op het gebied van de menskant - security awareness - nog veel te winnen is. Veel MKB-bedrijven hebben op beide punten een inhaalslag te maken. Daardoor is met name deze groep kwetsbaar: één op de vier organisaties krijgt met cybercrime te maken. Awareways heeft speciaal voor het mkb een awareness programma ontwikkeld. Kijk op awareways.com/aanpak voor onze effectieve aanpak of mail naar info@awareways.com om meer te weten over dat programma.

Kijk ook eens naar

Praktijkvoorbeelden
Een overzicht van onze praktijkvoorbeelden.
Security Awareness Engine
De spil in jouw security awareness programma.
Nulmeting
Awareness in cijfers het kan echt.